Reklama
 
Blog | Filip Křenek

První hejt: Zbytečné vzdělání a zbytečná diskuze o jeho zpoplatnění

Udělám si novoroční radost a vykopnu první letošní hejt na pseudo-argumentační blábol pana Daňka, že humanitní obory by se měly zpoplatnit. Zároveň jsem se touto cestou rozhodl konečně rozchodit blog, který jsem založil již před časem, ale vlastně jsem nikdy nesebral odvahu takto veřejně exponovat své názory. Přestože motivací byla částečně i snaha vystoupit v diskuzi mimo vlastní sociální bublinu, nebyl jsem odvážný dost na to, abych si blog zřídil třeba na iDnesu, protože tamní diskuze je pro mně stále bránou do hlubin pekelných (rozuměj Novinky). Nicméně přesto děkuji za ponouknutí k tomuto kroku. Tak jdeme na to – mladý, nezkušený a nedostudovaný (a zbytečně studující) hodlá někoho poučovat.

Umíš to opravit? Pak na tebe bude stát hrdý!

Umíš to opravit? Pak na tebe bude stát hrdý!

1. Místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk se v rozhovoru pro MF DNES opírá o tvrzení, že technicky vzdělaných studentů je nedostatek – nedodává ovšem, že v humanitních oborech jaksi chybí předpokládaný přebytek, tedy že by v této oblasti snad existovala větší nezaměstnanost než v jiných oborech.

2. Sám říká, že řada jeho vlastních studentů otevřeně tvrdí, že studují jenom kvůli papíru a ani se neplánují uplatnit v oboru – pan Daněk vyučuje externě na dvou ekonomkách (v Pardubicích a na VŠFS). Těžko odhadovat, co tím tedy chce říci – zda považuje za zbytečné obě dvě školy, na nichž sám vyučuje, nebo že je to tím pádem stejné ve všech humanitních vědách či rovnou v celém vysokém školství, takže je potřeba absolventy správně motivovat, protože to mzdy v technických oborech prostě nedokážou? Nebo se to týká všech s výjimkou technických oborů, takže máme záruku, že ti co techniku vystudují se v ní skutečně uplatní?

3. Samozřejmě není divu, že svaz exportérů chce podporovat technické obory, jelikož dlouhodobě největší podíl českého exportu mají velmi nepřekvapivě strojírenské výrobky. Ale světe div se, není už naštěstí rok 1990, kdy tvořil průmysl většinu českého hospodářství – dnes služby zhruba dvojnásobně převyšují výkon českého průmyslu, takže argumentovat tím, že průmysl je budoucnost, je možná také trochu pasé (ve skutečnosti dost).

4. No a celé to své nakonec blábolení uzavírá do jakéhosi mýtu, že absolventi humanitních oborů nepřispívají k hospodářskému růstu jako ti techničtí, protože studovat politologii je výsada, zatímco studovat techniku je zřejmě poslání. My platíme z daní studenty humanitních oborů a oni mají povinnost nám to vrátit, jako to dělají ti pracovití strojaři a informatici (jen nevím komu přesně se to má vracet – společnosti, exportérům, národu?) Pan Daněk si asi nevšiml, že většina všech absolventů kupodivu nachází uplatnění, a pokud se ekonomika vyvíjí směrem jiným než se to líbí asociaci exportérů, tak je to bohužel problém jejich, ne vlády a už vůbec ne samotných studentů.

(A těm z vás, kteří jste dočetli až sem, zaprvé děkuji, že jste věnovali mému výlevu tu minutu či dvě, a zároveň přeji krásný a úspěšný rok 2017 plný pochopení a důvěry, které nám tolik chyběly v roce předešlém. Já za sebe mohu slíbit, že se pokusím!)

Reklama